L'Ermita de Betlem es situa a l'extrem oriental de l'illa a 280 metres sobre el nivell de la mar, i encara conserva restes dels horts, magatzems i construccions destinades a la ramaderia que permetien una vida religiosa autosuficient als seus habitants.
La Cooperativa d’Artà va començar el projecte de restauració de les terres, arbres i plantes que envolten l’Ermita per donar-li una nova vida al terreny i seguir sumant al valor que té la construcció com a símbol del municipi.
Des de que els ermitans van decidir abandonar definitivament l'Ermita de Betlem, aquesta havia caigut en desús. Els seus camps s'havien anat deteriorant lentament fins que la Cooperativa d'Artà va decidir donar-li un ús productiu de cara al futur.
S’ha fet un manteniment i neteja extensos de les terres de l’ermita. Al llarg dels kilòmetres de la plantació es troben 61 oliveres i garrovers, des cuals se n’han plantat 12 de nous, i també es volen recuperar unes altres 80 oliveres empaltades sobre ullastre. Després de la renovació que vol dur a terme la Cooperativa hi podrem trobar 1067 arbres de fruita dolça, 34 ametllers, 800 garrovers, 3000 metres de raïm de taula i 1000 m² d’herbes aromàtiques. Per altra banda, també s’han acabat d’instal·lar unes 20 bresques d’abelles noves per poder treure mel.
El projecte espera generar un impacte econòmic favorable a Mallorca i Artà en potenciar el sector primari i fomentar un turisme sostenible. A més, crea ocupació i cerca l’equilibri entre l’economia i el benestar social. Amb l’objectiu de convertir Artà en un destí turístic destacat i de qualitat, es promouen activitats i productes locals, contribuint a una societat més equitativa i preservant els valors ambientals.
Té com a objectiu impulsar els productors locals i fomentar una economia sostenible mitjançant iniciatives com la creació de productes locals i propis de l’Ermita en col·laboració amb petits productors, donar suport a nous productors emergents, fer projectes en conjunt amb entitats locals, promoure la compra local, reconvertir les tradicions dels ermitans per als professionals del sector, i produir productes locals ecològics.
Es cerca diversificar l’economia local mitjançant un turisme sostenible que coincideixi amb el creixement del sector primari. Les accions principals inclouen la creació de contingut històric i patrimonial, la promoció d’activitats saludables i de turisme desestacionalitzat, l’elaboració de materials informatius i rutes, i l’organització d’excursions per mostrar les tradicions locals i els productes de l’Ermita de Betlem.
S’implementaran zones experimentals per a l’educació i la millora mediambiental, es promourà la sensibilització sobre la importància de preservar la natura i es fomentarà la producció local per crear ocupació i productes diferenciats a l’Ermita de Betlem.
L’Ermita de Betlem és l’únic exemple de Mallorca d’edifici construït pels ermitans pràcticament des de zero, un autèntic símbol de l’eremitisme mallorquí. Des del 2023, i gràcies a un conveni entre el Bisbat de Mallorca i la Cooperativa de Pagesos d’Artà, s’ha reactivat el cultiu als camps de l’Ermita de Betlem.
Així es donarà continuïtat a les funcions originàries d’aquestes terres, mantenint la memòria dels ermitans i continuant la seva tasca; seguint així les directrius de conservació del patrimoni dictaminades per la UNESCO.